Chlebowa Chata w Brennej

Chlebowa Chata to jeden z ciekawszych ośrodków, który warto odwiedzić podczas wakacyjnego pobytu w okolicach Brennej. Chata znajduje się w miejscowości Górki Małe pod adresem Breńska 113.

Muzeum Chleba

Ten niewielki, klimatyczny budynek znajdujący się w Górkach Małych koło Brennej, jest istną ostoją polskiej tradycji. Pozwala nam cofnąć się wstecz i poczuć klimat dawnych czasów, w których to wokół chleba kręciło się całe życie mieszkańców. Piec znajdujący się w Chlebowej Chacie wciąż pełni swą funkcję. Przybywając w to miejsce będziemy mieli okazję poznać drogę, jaką przechodzi małe ziarenko, by na końcu zagościć na jednym z naszych stołów. Jeśli pragniemy młócić cepem czy ubić własne masło, w tym miejscu jest to możliwe. Poznamy również niezwykłą rolę, jaką pełnią pszczoły w naszym życiu i ile tak naprawdę do niego wnoszą.

Jak to było dawniej

Jeśli całe życie mieszkaliśmy w mieście, a wszelkie prace na wsi nie są nam znane, wizyta w tym miejscu z pewnością będzie to nas niezapomnianym przeżyciem. Do Chlebowej Chaty zabrać możemy również dzieci, które zobaczą jak ciężkie i wyczerpujące życie wiedli kiedyś ludzie. Zobaczymy tu małe izby, w których pomieścić musiało się wiele pociech, dawne oświetlenie domów, a także poznamy ilość wody, która przypadała na jedną osobę w dawnych czasach, kiedy nie funkcjonowały jeszcze wodociągi i nie było sieci kanalizacyjnej. Zobaczymy przedwojenne traktory, motocykle i sanie.

Zwiedzanie

Do Chlebowej Chaty przybyć możemy codziennie, w godzinach 7:00 – 18:00, jednak tylko po wcześniejszym umówieniu się na wizytę. Miejsce możemy zarezerwować telefonicznie bądź przez e-mail. Terminy w ciepłych miesiącach, takich jak maj i czerwiec są bardzo oblegane. Warto więc skorzystać z tej propozycji i wykonać telefon. Jeśli pragniemy przybyć w weekend, nic nie stoi na przeszkodzie, bowiem miejsce to jest czynne dla turystów również wtedy.

Cennik

Ceny wahają się w zależności od prezentacji, którą wybierzemy. Do wyboru mamy standardową, full wypas oraz opcje dodatkowe. Pierwsza z nich oferuje wykład na temat zboża, degustację kawy zbożowej z mlekiem, a także osiewanie mąki czy formowanie oraz wypiek podpłomyków. Koszt to 16 złotych za osobę, a czas trwania takiego pokazu to 2 godziny. Kolejna opcja oferuje wszystko, co zawiera wersja standardowa, a także dodatki: produkcja twarogu i degustacja innych produktów, takich jak na przykład serwatka. Tutaj koszt wynosi 23 złote na osobę. Opcje dodatkowe to herbata z cytryną, kiełbasa czy skorzystanie z łąki w cenie 10 złotych, a także domowa zupa za 5 złotych.

Więcej szczegółowych informacji można znaleźć na http://www.chlebowachata.pl/

Mapa