Przedbieszczady w Dolinie Wisłoka

brama wjazdowa do naszego gospodarstwa ekoagroturystycznego  Przedbieszczady w Dolinie Wisłoka

Obiekt wiarygodny - Serwis METEOR gwarantuje bezpieczeństwo każdej wpłaty na jego konto.

adres
Wisłok Wielki 40, Komańcza, podkarpackie
liczba miejsc
6

Obiekt

Całość posesji zagospodarowana jest zielenią, w pobliżu domu urządzone są wiaty i zadaszenia dla turystów, miejsce na ognisko, grill. Obok domu znajduje się parking.
Nasza oferta noclegowa skierowana jest dla aktywnych turystów.

Atrakcje w obiekcie

Podczas pobytu w naszym gospodarstwie można: nauczyć się lub potrenować jazdę konną - współpracujemy z pobliskimi stadninami koni, zbierać grzyby w okolicznych lasach, uprawiać biegi przełajowe, zwiedzać okolicę dzięki rozmaitości różnych tras rowerowych, spacerować bez końca, np. uprawiając Nordic Walking, wybrać się na rajdy górskie. Preferujemy aktywną turystykę z profesjonalną opieką.
Atrakcją dla młodych podróżników będzie zapoznanie ze zwierzętami w naszej zagrodzie gospodarskiej (pieski, kotki, kózki).

Atrakcje w pobliżu

Atrakcyjnie i pięknie położona wieś Wisłok Wielki, wśród gór, łąk i lasów, z czystymi rzekami i górskimi strumyczkami, dobrym klimatem sprzyja wypoczynkowi i wędrówkom turystycznym.
We wsi stoi cerkiew greckokatolicka pw. św. Onufrego z połowy XIX w. oraz dobrze zachowane (w sporej liczbie) stare, żeliwne krzyże i kapliczki przydrożne.
Wisłok Wielki przecina kilka szlaków turystycznych zapraszających do obcowania z naturą. Spotykają się tu dwa szlaki rowerowe, wśród nich jeden z najdłuższych szlaków w Polsce - Karpacki Szlak Rowerowy, prowadzący wzdłuż Karpat z Cieszyna do Krościenka k. Ustrzyk Dolnych (znaki czerwone). Drugi to Szlak Ikon Komańcza-Wisłok Wielki, atrakcyjny szczególnie dla miłośników architektury i sztuki cerkiewnej.
Dla tych, który nie znajdują przyjemności w jeździe na rowerze, a rozsmakowanych w pieszych wycieczkach, idealnym będzie turystyczny szlak pieszy (znaki żółte), łączący ze sobą pasmo graniczne w rejonie Kanasiówki (823 m) z Głównym Szlakiem Beskidzkim na przełęczy pod Tokarnią (778 m).
Bieszczadzka Kolejka Leśna Majdan - 40,2 km
Muzeum Budownictwa Ludowego w Sanoku - 49,3 km
Schronisko na Połoninie Wetlińskiej "Chatka Puchatka" - 67,9 km
Rymanów-Zdrój SPA - 30,5 km
CHYROWA-SKI - 36 km
Ośrodek Sportów Zimowych KiczeraSki, Puławy - 50,4 km

Gastronomia

U nas zastaniecie tradycyjną, domową i prostą kuchnię, taką jaką większość z nas pamięta u babci. Dla naszych gości agroturystycznych gotujemy codziennie inne, lekkie i z ogromną ilością warzyw zupy na naturalnych składnikach, bez dodatku ulepszaczy smaku. Przy wyborze naszych dań głównych możecie spędzić trochę czasu. Największą popularnością, patrząc po talerzach gości, cieszą się nasze zestawy obiadowe mięsne oraz wegetariańskie. Oprócz tradycyjnych potraw serwujemy naszym gościom pierogi ręcznie lepione, przygotowywane według ściśle określonej receptury. Nasze pierogi zbójnickie z Wisłoka Wielkiego na ostro nawiązują do legendy wsi, którą założyli rozbójnicy i awanturnicy, czyhający na mienie kupców podążających nadosławickim traktem; pierogi Łemka z kaszą gryczaną odnoszą się do skromnego stylu życia Łemków, którzy zamieszkiwali kiedyś te tereny; pierogi ze szpinakiem i kozim serem to nasza wyjątkowa aromatyczna kombinacja; pierogi z kozią bryndzą z boczkiem i wiele innych rodzajów pierogów od tradycyjnych do wyszukanych. Kozią bryndzę w słoiczkach możecie dostać u nas w Gospodarstwie. Robimy również pyszne gofry na kozim mleku w różnych wersjach - najbardziej cieszą się wzięciem gofry z naszym syropem wiśniowym i truskawkowym.
Naszym gościom agroturystycznym pragniemy zapewnić nie tylko obiadki domowe, ale także kameralną i domową atmosferę. Śniadania przygotowujemy na bazie naturalnych produktów: wiejskie masło - domowej roboty, prawdziwy żytni chleb z zaprzyjaźnionego ekologicznego gospodarstwa, kurze jaja, nasze kozie sery, czyli od tradycyjnego, obfitego, podawanego na gorąco, po lżejsze, złożone z pieczywa, wędlin, serów.
Sami bardzo lubimy jeść posiłki na naszej werandzie i na świeżym powietrzu - często z powodu porannego chłodu rozgrzewamy się herbatą kontemplując poranne odgłosy ptaków… i rzeczywiście w takich okolicznościach przyrody nawet zwykłe jajko na miękko, czy biały ser smakują zupełnie inaczej - wybornie…

Położenie

Nasze gospodarstwo ekoagroturystyczne położone jest we wsi Wisłok Wielki w województwie podkarpackim, w powiecie sanockim, w gminie Komańcza nad rzeką Wisłok.
Gospodarstwo położone jest nad malowniczą rzeką Wisłok w cichym i spokojnym miejscu tuż przy żółtym szlaku turystycznym, który pozwala dotrzeć w ostępy pasma granicznego. Lokalizacja na obszarach rolniczych, o cenionym charakterze przyrodniczym, dalekim od zagrożeń przemysłowych daje dodatkową gwarancję, że warzywa pochodzące z własnego ogrodu są zdrowe, niezanieczyszczone pyłami przemysłowymi czy metalami ciężkimi.

Atuty

W naszym Gospodarstwie hodujemy kozy rasy alpejskiej, są to kozy z charakterystycznym brązowym ubarwieniem i czarną pręgą wzdłuż linii grzbietu. Są niemal bezproblemowe w hodowli, świetnie znoszą niskie temperatury, hodowane są przede wszystkim dla mleka. Nasze kozy od kwietnia do listopada przebywają na pastwisku, wypasane są metodą tradycyjną pasterską na łąkach obszaru ochronnego krajobrazu Beskidu Niskiego. Mają do dyspozycji różnego rodzaju użytki zielone i same wybierają sobie pokarm odpowiedni dla siebie.
Nasze sery przygotowywane są w tradycyjny sposób z pełnego mleka koziego. Mleko kozie jest wartościowe między innymi ze względu na to, że kozy są niezwykle zdrowymi zwierzętami. Bez wątpienia sekret naszych pysznych kozich serów tkwi w mleku, z którego są produkowane sery, a sekret smaku mleka naszych kóz wiąże się ze zjadanymi przez kozy charakterystycznymi gatunkami niektórych ziół, występującymi na górskich terenach wypasu.
Sery kozie polecane są wszystkim chcącym zdrowo się odżywiać. Ich regularne spożywanie w różnej postaci to profilaktyka przeciw zawałom i chorobom układu krążenia oraz obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi.
Specjalizujemy się w produkcji sera koziego typu:
* bundz - to ser podpuszczkowy, powstaje jako pierwszy produkt z mleka zaraz po udoju, jest w smaku łagodny, słodki i delikatny
* biały naturalny - jest to ser  tradycyjny wytwarzany w 100% ze świeżego koziego mleka o delikatnym smaku, wysokiej wartości odżywczej, niskiej zawartości tłuszczu
* feta - to ser pochodzący z Grecji - jest mieszanką różnych rodzajów mleka: koziego, owczego i krowiego w odpowiednich proporcjach. Nasza feta jest mieszanką mleka koziego i krowiego. Okres dojrzewania sera typu feta wynosi co najmniej 6 tygodni, nasza feta dojrzewa przeważnie pół roku. Im dłużej ser dojrzewa, tym staje się ostrzejszy. Jest to ostry ser o charakterystycznym ostrym, specyficznym smaku idealny do różnorodnych sałatek
* bryndza - to dojrzały ser o mocnym, intensywnym smaku. Ser jest wcześniej rozdrabniany, następnie mielony i solony. Jest to ser podpuszczkowy charakterystyczny dla całych Karpat
* nasze kozie sery z dodatkami smakowymi:
- ziołowy z naszą mieszanką ziół leczniczych
- paprykowy, czyli na ostro
- z pieprzem zielonym młotkowanym o lekko pikantnym smaku
- z czosnkiem niedźwiedzim - legenda głosi, że czosnek niedźwiedzi był pierwszym posiłkiem niedźwiedzi po przebudzeniu się z snu zimowego (stąd nazwa rośliny). Skoro czosnek wzmacnia niedźwiedzia, to jest w stanie wzmocnić również człowieka. Roślina ta w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi zbieramy w maju a następnie go suszymy
- z pomidorem suszonym, czosnkiem i bazylią
- z czarnuszką - od czasów starożytnych czarnuszka była szeroko stosowana do celów leczniczych i jako przyprawa. Znana była jako "ziarno Benedykta". W księdze ziół asyryjskich opisywano nasiona czarnuszki jako lekarstwo na problemy żołądkowe. Czarnuszka przyczynia się również do naturalnej detoksykacji organizmu
- posiadamy również wersję sera dojrzałego typu feta w zalewie z olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia w słoiczkach z:
pieprzem kolorowym o bukiecie aromatycznym i ostrym
wawrzynem i pieprzem zielonym o łagodnym smaku
papryką chilli o ostrym smaku z pełnym owocowym aromatem
ziołami - mieszance aromatycznych ziół i jałowcem
suszonym pomidorem i bazylią często określaną jest jako "zioło pomidorowe"
tymiankiem i rozmarynem z charakterystycznym ciepłym, pikantnym i przyjemnym aromatem.
W zależności od zastosowania gastronomicznego sprzedajemy ser młodszy lub dłużej dojrzewający.
W  Gospodarstwie przygotowujemy degustacje naszych serów.

Zapraszamy

Zapraszamy!

wyślij e-mail

Pobliskie miejscowości

Komańcza ~9.0 km
Sanok ~24.1 km
Lesko ~26.5 km
podobne w okolicy
agroturystyka w okolicy
noclegi w okolicy